Wat te zien

Zuidlaren ligt midden in de natuur. Een wandeling of fietstocht laat je de prachtige, groene omgeving zien. Maar in het dorp zelf is ook veel te zien. Kerkgebouwen, monumenten, een synagoge en musea. Het centrum is compact, dus je kunt in één wandeling alles zien én genieten van de omgeving.

Sprookjeshof

Ontmoet Sneeuwwitje, Assepoester, Doornroosje, Hans en Grietje, maar ook de Smurfen, Nijntje en de Boskoning. In het Sprookjesbos van het Sprookjeshof komen ze allemaal tot leven. Een heerlijk uitje, want er zijn ook nog een speeltuin en een kinderboerderij.
Wat te zien 3
Wat te zien 5

Molenmuseum de Wachter

De Wachter is een windmolen gebouwd in 1851, waarmee granen en specerijen werden gemalen. Daarnaast is De Wachter een oliemolen waar olie uit lijnzaad werd geslagen.
Wat te zien 7
Wat te zien 9

De zeven brinken

Vroeger kwamen koeien en schapen er samen, nu zijn het open grasvelden met eiken en populieren er omheen. Zuidlaren heeft zeven van die ‘open velden’: zeven brinken. In 2014 werd het dorp, vooral dankzij die brinken, uitgeroepen tot groenste dorp van Europa.

Winkels & markten

Zuidlaren heeft een levendig winkelcentrum. In het historische dorp is het sfeervol winkelen in verschillende winkels, van speciaalzaken tot high fashion. Op vrijdag is het weekmarkt. In de zomermaanden zijn de zomermarkten een leuk uitstapje.
Wat te zien 11

In & op het water

Berend Botje ging uit varen met zijn scheepje naar Zuidlaren. In Zuidlaren is genoeg te doen in en op het water. Zwemmen kan in het subtropisch zwembad Aqualaren of het Zuidlaardermeer. Of ga je liever het water op met een zeilboot of kano?

Zuidlaardermeer

Het Zuidlaardermeer is een 671 hectare groot meer op de grens van Drenthe en Groningen. Dit Natura 2000 gebied is voor de natuurliefhebber een waar walhalla. Sinds 2008 is de bever hier weer terug en ook de zeearend wordt hier regelmatig gespot. Ontdek het Zuidlaardermeer te voet, op de fiets, al varend, zwemmend of schaatsend en geniet na op één van de terrassen aan dit prachtige meer.
Wat te zien 11

Drentsche Aa

Zuidlaren ligt midden in het Nationaal Park Drentsche Aa. Ook wel het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa genoemd. Het gebied is rijk aan grafheuvels, hunebedden en eeuwenoude karrensporen. Het beekje de Drentsche Aa kronkelt hier idyllisch door het landschap. Maak al wandelend, fietsend of te paard kennis met de Drentsche Aa en laat je betoveren.
Ga naar de inhoud